ROZMARYN
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis). Roślina należy do rodziny jasnotowatych. W stanie dzikim rośnie w rejonie morza śródziemnego, uprawiana na całym świecie.
Rozmaryn
znany i uprawiany był już w starożytnym Rzymie, Egipcie, Grecji, a
obecnie najbardziej popularny jest we Francji, Hiszpanii, Włoszech,
Grecji, Meksyku.
Jest rośliną leczniczą i przyprawową. Zawiera olejki eteryczne: cyneol, pinen, cymen, borneol oraz kwas rozmarynowy.
Rozmaryn wykazuje działanie odkażające, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, moczopędne, rozkurczowe a także pobudza pamięć. Rozmaryn wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru, poprawia krążenie i pracę serca.
Rozmaryn był znany już w czasach starożytnych. Rzymianie nazywali go ,,kwiatem morza", co w języku łacińskim wywodzi się od słów: ,,rosa" (róża) i ,,marinus" (morski). Zapach rozmarynu unoszący się nad wodami oznajmiał marynarzom, że ląd jest już blisko.
Komentarze
Prześlij komentarz