BAZYLIA POSPOLITA
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), zwana też bazylią wonną, bazylkiem ogrodowym, Bazyliką zwyczajną lub bazyliszką polską. Należy do rodziny jasnotowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z Afryki, obecnie uprawiana w ogrodach. W starożytnym Rzymie była nazywana Basilescus (odwołujący się do bazyliszka), Libijczycy wykorzystywali ją jako talizman ochronny przed wężami i skorpionami.
Wieńce uplecione z bazylii znaleziono także w egipskich piramidach.
Surowcem zielarskim jest ziele bazylii (Herba Basilici), zawiera olejek eteryczny (bazyliowy), garbnikisaponiny, flawonoidy,substancje gorzkie, olej, kwasy tłuszczowe, sole mineralne i witaminy.
Poprawia trawienie, wykazuje działanie przeciwskurczowe, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędne, przeciwzapalne I przeciwbakteryjne. Powszechnie uważa się, że bazylia poprawia nastrój, dodaję sił, działa przeciwdepresyjnie.
Bazylia to podstawowa roślina przyprawowa stosowana w kuchni nie tylko polskiej ale i na całym świecie. Dodawana jest do sałatek, zup, dań makaronowych z pomidorami, pesto.
Komentarze
Prześlij komentarz