MELISA LEKARSKA

   
Melisa lekarska /Fot.J.Smak
Melisa lekarska (Melissa officinalis L.)- roslina z rodziny jasnotowatych. Melisa potocznie nazywana też rojownikiem, pszczelnikiem, matecznikiem, starzyszkiem, cytrynowym zielem, rośnie dziko w Afryce Pn., Europie Pd. i Azji. Surowcem zielarskim jest liść (Melissae folium). Stosowana w bezsenności, stanach lękowych, wykazuje działanie uspokajające. Melisa polecana jest rownież w zaburzeniach trawienia i schorzeniach dróg żółciowych. Liście melisy zawierają: związki terpenowe, garbniki, gorycz, fenolokwasy, związki triterpenowe, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminę C i sole mineralne.
Odwar
Łyżkę suszonych liści zalać szklanką letniej wody, wymieszać i podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić, pić 2x dxiennie po szklance odwaru. 
Melisa może być spożywana w różnej postaci, tabletek, nalewki, syropu...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA LANCETOWATA

PIĘCIORNIK KURZE ZIELE

WIESIOŁEK DWULETNI