WIESIOŁEK DWULETNI

     

Wiesiołek dwuletni /fot.J.Smak
Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis L.) – roślina z rodziny wiesiołkowatych. W przyrodzie występuje kilka gatunków wiesiołka i trudno je rozróżnić. Tworzą one też liczne mieszańce. Wiesiołek jest rośliną znaną w postaci oleju z wiesiołka stosowanego wewnętrznie do obniżania cholesterolu, cukru, w chorobach sercowo-naczyniowych, w zatruciach, zespole napięcia przed miesiączkowego, alergiach, zaburzeniach przemiany materii, przeroście prostaty, chorobach reumatycznych a także układu nerwowego. 
Kwiaty wiesiołka można dodawać do sałatek, są jadalne, natomiast młode pędy, zielone strąki, liście i korzenie po ugotowaniu również są jadalne. 
Najtańszym sposobem leczenia się wiesiołkiem jest spożywanie zmielonych nasion. Pół łyżeczki dziennie działa profilaktycznie, zaś 2-3 x dziennie po łyżeczce leczniczo. 

W przemyśle olej z wiesiołka wykorzystywany jest do produkcji kremów nawilżających i przeciwzmarszczkowych, pomadek do ust, odżywek do włosów i balsamów do ciała. 

Kwiat wiesiołka/Fot.J.Smak

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA LANCETOWATA

PIĘCIORNIK KURZE ZIELE