FORSYCJA

Krzew forsycji (Forsythia Vahl) /fot.J.Smak
Forsycja (Forsythia Vahl) zwana też Złotym Deszczem - jest krzewem z rodziny oliwkowatych. Obejmuje aż 11 gatunków. Surowcem leczniczym są kwiaty. Można spożywać je na surowo ( dodając do sałatek), bądź suszone, można też przygotować z nich syrop, ocet, nalewkę. Forsycja obniża poziom glukozy we krwi, działa uspokajająco i rozkurczowo, Stosowana zewnętrznie, opóźnia procesy starzenia się skóry, łagodzi stany zapalne oczu. Forsycja podnosi odporność organizmu, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. 

Kwiaty forsycji zawierają:

rutynę,
• flawonoidy, takie jak kwercetyna i antocyjany;
• karetonoidy, do których należy luteina i zeaksantyna;
• lignany;
• saponiny – ich źródłem są oprócz kwiatów gałęzie krzewu.;
• witaminę C.

Kwiaty forsycji /fot.J.Smak





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA