KRUSZYNA POSPOLITA

   

Kruszyna pospolita/fot.J.Smak
Kruszyna pospolita (Frangula alnus Mill.) - surowcem lekarskim jest kora (Frangulae cortex) , która zawiera w swoim składzie antrazwiązki, do których zaliczamy glikozydowe pochodne franguliny, franguloemodynę, chryzofanol oraz fiscjon. W ekstraktach z kory zidentyfikowano również ramnetynę oraz jej pochodne – substancje należące do grupy flawonoidów. Kora kruszyny jest również źródłem garbników, alkaloidów peptydowych oraz soli mineralnych.
    Działanie lecznicze wyciągów z kory kruszyny jest związane z obecnością antrazwiązków. Są to substancje, które po dostaniu się z treścią pokarmową do wnętrza jelita ulegają w nim procesom rozkładu enzymatycznego. W wyniku tego powstają antrony i antranole, które charakteryzują się działaniem przeczyszczającym. Poza efektem przeczyszczającym antrazwiązki wykazują również efekt żółciopędny oraz żółciotwórczy.
Stosowanie: 
Łyżeczkę kory, zalać szklanką (200 ml) letniej wody. Ogrzewać do wrzenia, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo przed snem. Stosować nie częściej niż 3 razy w tygodniu.

UWAGA: owoce kruszyny są trujące, powodują wymioty i biegunki. Jesienią stanowią pożywienie dla przelatujących ptaków.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA