DZIKA RÓŻA

 
Dzika róża/fot J.Smak
Dzika róża (Rosa canina L.), nazwy ludowe: psia róża, szypszyna. Surowcem zielarskim są owoce, zawierające duże ilości witaminy C, a także garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny. Zawiera również witaminy A, B1, B2, E, K i kwas foliowy. Owoce mogą być używane do sporządzania przetworów (dżemy, syropy, soki) i win. W Szwecji z dojrzałych owoców dzikiej róży przyrządza się zupę różaną. Suszone (rozdrobnione) owoce wchodzą w skład wielu mieszanek ziołowych i aromatycznych herbat. Z płatków dzikiej róży wykonuje się konfitury, kandyzowane płatki nadają się do dekoracji ciast oraz są dodatkiem do potpourri.

Owoce dzikiej róży/fot.J.Smak


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA