MAK POLNY

 

Maki polne/J.Smak
Mak polny (Papaver rhoeas L.).W medycynie ludowej ceniono go za właściwości wykrztuśne i powlekające błonę śluzową. Wyciągi z maku polnego stosuje się wewnętrznie jak i zewnętrznie. Najczęściej stanowią składnik mieszanek do płukania jamy ustnej i dziąseł. Odwar z maku polnego stosuje się w przeziębieniach, ma działanie odkrztuszające, zmniejszające potliwość i ułatwiające zasypianie. 

Ekstrakty z maku polnego w medycynie chińskiej stosowano w leczeniu żółtaczki. 

W skład maku polnego wchodzą:

* Olej - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6), witaminy A,C,D,E, wapń, miedź, żelazo, fosfor, mangan, cynk, kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy. 

* tokoferole

* readyna - działa rozkurczająco na mięśnie gładkie

* antocyjany - chronią strukturę naczyń krwionośnych

* fitosterole - obniżają poziom cholesterolu poprzez zmniejszenie jego wchłanialności w układzie pokarmowym, ułatwiają oddawanie moczu, wykazują działanie antynowotworowe. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA