MNISZEK LEKARSKI

 

Mniszek lekarski/J.Smak
Mniszek pospolity zwany lekarskim (Taraxacum officinale) jest dość popularnym zielskiem. Rozsiewa się z wiatrem. Tak zwane ,,dmuchawce" to przekwitłe kwiaty, nasiona mniszka. Surowcem leczniczym są zarówno kwiaty, ziele, jak i korzeń. Ziele zbiera się wczesną wiosną, jeszcze przed pojawieniem się pąków kwiatowych. Kwiaty zbiera się bez szypuł, podczas kwitnienia. Ziele i kwiaty suszy się od razu po zebraniu. Z kolei korzeń mniszka do celów leczniczych należy zbierać jesienią. Po dokładnym wymyciu kroi się go w paski i suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni w temp. 30 °C (według niektórych źródeł korzenie mniszka suszy się w temperaturze 40–50°C). W podobnych warunkach suszy się ziele i kwiat.  
Preparaty z mniszka głównie stosuje się w schorzeniach dróg żółciowych i problemach wątrobowych i trawiennych (przy niestrawności i braku łaknienia) oraz w początkowym stadium cukrzycy.
Leki ziołowe z mniszka stosowane są w postaci odwaru z korzeni, wyciągu, nalewki  lub jako składnik mieszanek ziołowych.
Z popularnych domowych przetworów, praktykowanych dawniej i obecnie, jest miodzik z mniszka. Zaleca się uzbierać ok. 300 kwiatów, odciąć zielone części rośliny i zagotować w 1 litrze wody. Odstawić, nazajutrz przecedzić przez gazę, dodać ok. 1 kg cukru, sok z 3 cytryn  i podgotowywać mieszając i odparowując płyn aż do gęstej konsystencji. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Można spożywać go smarując na chlebie, dodając do herbaty...
Odwar: Korzeń lub kwiaty mniszka (1 łyżkę) zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 minut, przecedzić, pić 2 x dziennie po szklance płynu.
Sok ze świeżych korzeni lub kwiatów.  20 dag mniszka opłukać przegotowaną wodą, pokroić na miazgę, wycisnąć sok. Pić 3x dziennie po kieliszku (50 ml) płynu.



Przepisy kulinarne:

Grzanki z mniszkiem :)

Składniki: 100 g mniszka, 4 kromki chleba, 4 plastry boczku, 1 łyżka octu winnego, 60 g owczego sera (20%), sól, pieprz.

Mniszek oczyścić, umyć, osączyć, następnie pokroić na duże kawałki. Kromki chleba lekko opiec z obu stron;
na rozgrzanej patelni ułożyć plastry boczku i zrumienić z dwóch stron. 
Rozgrzać grill w piekarniku, kromki chleba ułożyć na blasze, na każdej ułożyć plastry boczku, nałożyć na wierzch każdej kromki plastry mniszka i skropić octem. Następnie na liście mniszka położyć  plastry sera owczego, posolić i oprószyć pieprzem. Zapiekać 1-2 minuty aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjąć z piekarnika i podawać na gorąco.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA