MNISZEK LEKARSKI
Mniszek pospolity zwany lekarskim (Taraxacum officinale) jest dość popularnym zielskiem. Rozsiewa się z wiatrem. Tak zwane ,,dmuchawce" to przekwitłe kwiaty, nasiona mniszka. Surowcem leczniczym są zarówno kwiaty, ziele, jak i korzeń. Ziele zbiera się wczesną wiosną, jeszcze przed pojawieniem się pąków kwiatowych. Kwiaty zbiera się bez szypuł, podczas kwitnienia. Ziele i kwiaty suszy się od razu po zebraniu. Z kolei korzeń mniszka do celów leczniczych należy zbierać jesienią. Po dokładnym wymyciu kroi się go w paski i suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni w temp. 30 °C (według niektórych źródeł korzenie mniszka suszy się w temperaturze 40–50°C). W podobnych warunkach suszy się ziele i kwiat.
Preparaty z mniszka głównie stosuje się w schorzeniach dróg żółciowych i problemach wątrobowych i trawiennych (przy niestrawności i braku łaknienia) oraz w początkowym stadium cukrzycy.
Leki ziołowe z mniszka stosowane są w postaci odwaru z korzeni, wyciągu, nalewki lub jako składnik mieszanek ziołowych.
Z popularnych domowych przetworów, praktykowanych dawniej i obecnie, jest miodzik z mniszka. Zaleca się uzbierać ok. 300 kwiatów, odciąć zielone części rośliny i zagotować w 1 litrze wody. Odstawić, nazajutrz przecedzić przez gazę, dodać ok. 1 kg cukru, sok z 3 cytryn i podgotowywać mieszając i odparowując płyn aż do gęstej konsystencji. Przechowywać w zamkniętym słoiku. Można spożywać go smarując na chlebie, dodając do herbaty...
Odwar: Korzeń lub kwiaty mniszka (1 łyżkę) zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 minut, przecedzić, pić 2 x dziennie po szklance płynu.Sok ze świeżych korzeni lub kwiatów. 20 dag mniszka opłukać przegotowaną wodą, pokroić na miazgę, wycisnąć sok. Pić 3x dziennie po kieliszku (50 ml) płynu.
Grzanki z mniszkiem :)
Składniki: 100 g mniszka, 4 kromki chleba, 4 plastry boczku, 1 łyżka octu winnego, 60 g owczego sera (20%), sól, pieprz.
Mniszek oczyścić, umyć, osączyć, następnie pokroić na duże kawałki. Kromki chleba lekko opiec z obu stron;
na rozgrzanej patelni ułożyć plastry boczku i zrumienić z dwóch stron.
Rozgrzać grill w piekarniku, kromki chleba ułożyć na blasze, na każdej ułożyć plastry boczku, nałożyć na wierzch każdej kromki plastry mniszka i skropić octem. Następnie na liście mniszka położyć plastry sera owczego, posolić i oprószyć pieprzem. Zapiekać 1-2 minuty aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjąć z piekarnika i podawać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz