DZIURAWIEC
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) rośnie na miedzach, obrzeżach lasu, na łąkach. Ludowa nazwa tej rośliny to świętojańskie ziele. Jako surowiec stosuje się całe ziele, zaś do sporządzenia oleju dziurawcowego wykorzystuje się tylko kwiaty.
Herbatkę z dziurawca stosuje się przy dolegliwościach nerwowych, także w depresji. Maria Treben pisze, iż dziurawiec również leczy nerwoból nerwu trójdzielnego, pijąc herbatkę z dziurawca 2-3 razy dziennie i smarując bolące miejsce olejem dziurawcowym. Równie skuteczna w tego typu dolegliwościach jest nalewka z dziurawca.
Herbatka: 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty ziela zalać 1/4 litra wrzącej wody. Zostawić pod przykryciem. Po pół godzinie odcedzić.
Olej dziurawcowy: zebrane w słoneczny dzień kwiaty dziurawca włożyć do butelki aż po szyję i zalać olejem z oliwek. Zakręcona butelkę trzymać na słońcu przez kilka tygodni aż stanie się on czerwony. Potem uzyskany preparat przecedzić i trzymać w naczyniu z ciemnego szkła.
Nalewka z dziurawca: 2 pelne garście kwiatów zebranych w słoneczny dzień zalać 1 litrem wódki. Pozostawić na słońcu na trzy tygodnie.
Komentarze
Prześlij komentarz