BLUSZCZYK KURDYBANEK

Bluszczyk kurdybanek/J.Smak
Bluszczyk kurdybanek - zwany też bluszczykiem ziemnym, bądź obłożnikiem; należy do rodziny jasnotowatych. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się kwiaty i całe ziele. W medycynie ludowej stos. był w postaci naparu przy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych, astmie a także przy bólach żołądka, schorzeniach pęcherza, kamicy nerkowej i chorobach skóry. 
Działa przeciwzapalnie, przeciw-bakteryjnie i ściągająco. W kuchni stosowany jako przyprawa do zup, z uwagi na przyjemny korzenny zapach i smak. Dodajemy go na końcu gotowania do zupy ziemniaczanej, pomidorowej, rosołu.
Bluszczyk ma również działanie odtruwające gdyż neutralizuje toksyny. W przeszłości stosowany był przy zatruciu ołowiem.18 maj 2021

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA