BORÓWKA BRUSZNICA
Borówka Brusznica (Vaccinum vitis-idaea L.)- niska ciemnozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, znana również pod nazwą borówka czerwona. Liście borówki brusznicy pozostają zielone przez całą zimę, dlatego roślina nazywana jest borówką wiecznie zieloną. Borówka brusznica występuje głównie w lasach iglastych, na połoninach, wrzosowiskach. W celach leczniczych zbiera się liście borówki (Vitis idaea folium) brusznicy, jak i owoce (Vitis idaea fructus).
Liście borówki brusznicy-czerwonej jagody pomagają w stanach zapalnych układu moczowego, owoce zaś zawierają antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników a także zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Ekstrakt z borówki brusznicy hamuje lipazę trzustkową - enzym uczestniczący w trawieniu tłuszczów. Dzięki temu trawienie tłuszczów ulega zmniejszeniu i zostają one wydalone w formie niezmienionej przez organizm. To wpływa na skuteczność w walce z otyłością.
Liście borówki brusznicy zawierają arbutynę- glikozyd fenolowy, hydrochinon, garbniki katechinowe, flawonoidy, kwas ursolowy, sole mineralne.
Napar z liści borówki brusznicy:
1 łyżkę surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody, trzymać pod przykryciem 30 minut, odcedzić. Pić jedną szklankę napoju małymi porcjami przy stanach zapalnych układu moczowego i płciowego. W przypadku niestrawności i biegunki napar pić po 100 ml co 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz