OREGANO, LEBIODKA POSP.

Oregano (lebiodka pospolita)/fot.J.Smak
Lebiodka pospolita (Origanum vulgare L.), roślina z rodziny jasnotowatych, zwana potocznie oregano lub dzikim majerankiem. Znany głównie jako roślina przyprawowa ale również wykorzystywana w zielarstwie. Surowcem lekarskim jest ziele. Głównym składnikiem leczniczym jest olejek tymolowy, zawierający tymol, karwakrol i seskwiterpeny; oprócz tego garbniki, flawonoidy, kwasy: kawowy, ursolowy, rozmarynowy i fitosterole. 

Działanie: dezynfekujące, przeciwgrzybicze, wykrztuśne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Olejek z oregano może być stosowany miejscowo na skórę przy problemach  z bólem czy infekcjami.

Oregano można stosować jako przyprawę do dań szczególnie w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej (do pizzy, sosów, zup, mięs, sałatek). 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA LANCETOWATA

PIĘCIORNIK KURZE ZIELE

WIESIOŁEK DWULETNI