MACIERZANKA

 

Macierzanka/fot.J.Smak
Macierzanka (Thymus) - surowcem lekarskim jest ziele. Zawiera olejki eteryczne. Wykazuje działanie dezynfekujące, wykrztuśne, przeciwzapalne, poprawia trawienie. Macierzanka jest wykorzystywana w ziołolecznictwie w formie naparu (działa wiatropędnie), rozluźnia mięśnie układu pokarmowego. Używana jest do płukania gardła, przy paradontozie, pomaga po ukłuciu owadów. Wzmacnia system nerwowy – używana jest do kąpieli dla rekonwalescentów.

Zbiór i suszenie: ziele zbiera się podczas kwitnienia rośliny, suszy w cieniu. Po ususzeniu oddziela się zdrewniałe łodyżki.

Napar: Łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Pić ½ szklanki naparu 2 razy dziennie.

Macierzanka stosowana jest również jako roślina przyprawowa do mięsa, sosów, rosołów, farszów.

Ma także zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

BABKA LANCETOWATA