SOSNA
Sosna - surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są pączki (Gemmae Pini) oraz wierzchołki pędów (Turiones Pini). Pączki zawierają olejek lotny, gorycz, żywicę, witaminę C, garbniki. Pączki sosny działają wykrztuśnie, napotnie, łagodnie moczopędnie.
Stosuje się w postaci nalewki, syropu, odwaru, w schorzeniach górnych dróg oddechowych, w chorobach przeziębieniowych. Olejek sosnowy, nalewka czy odwar dodawany do kąpieli oczyszcza skórę, inhaluje przewody nosowe (udrażnia) i poprawia oddychanie.
Preparaty:
Nalewka: 100 g świeżo zebranych pączków lub młodych pędów zalać 1 litrem białego wina. Pić 3 x dziennie kieliszek nalewki po jedzeniu.
Syrop: 60 g zmiażdżonych(posiekanych) pączków zalać na godzinę 50 g wódki (czystej), po tym czasie dodać 1 litr wrzącej wody, odstawić. Po 6 godzinach wsypać taką samą ilość cukru, gotować mieszając aż do uzyskania konsystencji syropu, przecedzić. Pić 4-5 łyżek dziennie.
Odwar: 60 pączków zalać 1 litrem wody, zagotować (do inhalacji).
Gałązki sosny wstawione do wazonu z wodą doskonale jonizują powietrze.
Czytaj również:
Komentarze
Prześlij komentarz