JAŁOWIEC POSPOLITY

Jałowiec pospolity/fot.J.Smak

Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) - jest krzewem wyrastającym do wysokości 10m. Rośnie na glebach jałowych i zakwaszonych.
Ma charakterystyczne granatowo-czarne owoce, tzw. szyszkojagody. Owoce zbiera się jesienią i zimą, suszy rozłożone cienką warstwą w ciemnym, suchym, przewiewnym miejscu. Jałowiec znany już w starożytności, stosowany był na różne dolegliwości. Można powiedzieć, że był postrzegany jako lek-panaceum. Jego popularność w ziołolecznictwie przetrwała do dziś. Jałowiec wykazuje działanie moczopędne, napotne, oczyszcza krew, działa wzmacniająco, żółciopędne, antyseptycznie, pobudza trawienie. 
    Zewnętrznie stosowany na czyraki i ropnie, jak i przy nerwobólach i reumatyzmie jako środek rozgrzewający w postaci maści, okładów z naparu lub nalewki. Jałowiec wykazuje działanie odtruwające, ułatwiające wydalanie ubocznych produktów przemiany materii. 
Szyszkojagody jałowca stosuje się też jako przyprawa; posiadają korzenny, żywiczny i gorzkawosłodki smak i balsamiczny aromat. Stanowią dodatek do sosów, marynat, bigosu, kiszonej kapusty, wraz z kolendrą do peklowania mięsa.

                                                          
Suszone owoce jałowca/fot.J.Smak



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA LANCETOWATA

PIĘCIORNIK KURZE ZIELE

PRZYTULIA CZEPNA