CZEREMCHA

 

Czeremcha zwyczajna/J.Smak
W Polsce występują dwie odmiany: amerykańska i polska/zwyczajna.

Czeremcha zwyczajna:

-mniejsza (do 15 m wysokości, a krzewy do 4 m;)

-ma gęstą, szeroką koronę i zwisające gałęzie;

-liście mają owalny kształt i ząbkowane brzegi. Z wierzchu są matowe i mają ciemnozieloną barwę, a od spodu przybierają błękitny odcień;

-kwitnie wiosną, wydając kwiaty o mocnym zapachu.

Czeremcha amerykańska:

-większa – w Europie osiąga wysokość do 20 m, (w Ameryce do 35 m);

-liście z wierzchu są błyszczące;

-owocuje we wrześniu lub w październiku.                                  Jako surowiec zielarski wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, liście i korę.   Owoce czeremchy zawierają przede wszystkim: witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flanowonoidy, antyoksydanty, rutynę oraz błonnik.

-Można z nich sporządzać dżemy, nalewki, syropy na odporność. Ich smak jest cierpki, dlatego warto dodać do ich przetworów konfiturę z róży lub jabłko.

                                      

Dojrzewająca czeremcha amerykańska/fot.J.Smak

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA