CZEREMCHA
Czeremcha zwyczajna:
-mniejsza (do 15 m wysokości, a krzewy do 4 m;)
-ma gęstą, szeroką koronę i zwisające gałęzie;
-liście mają owalny kształt i ząbkowane brzegi. Z wierzchu są matowe i mają ciemnozieloną barwę, a od spodu przybierają błękitny odcień;
-kwitnie wiosną, wydając kwiaty o mocnym zapachu.
Czeremcha amerykańska:
-większa – w Europie osiąga wysokość do 20 m, (w Ameryce do 35 m);
-liście z wierzchu są błyszczące;
-owocuje we wrześniu lub w październiku. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, liście i korę. Owoce czeremchy zawierają przede wszystkim: witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flanowonoidy, antyoksydanty, rutynę oraz błonnik.
-Można z nich sporządzać dżemy, nalewki, syropy na odporność. Ich smak jest cierpki, dlatego warto dodać do ich przetworów konfiturę z róży lub jabłko.
Komentarze
Prześlij komentarz