MIERZNICA CZARNA

 

Mierznica czarna/Fot.J.Smak
Mierznica czarna (Ballota nigra L.). Gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Rośnie zazwyczaj na przydrożach, polach uprawnych (jako chwast), jest rośliną ruderalną. Występuje niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz w Azji Zach., na Kaukazie i Zakaukaziu.
Surowcem zielarskim jest ziele (Ballotae nigrae herba); zawiera olejek eteryczny, garbniki, pektyny i kwasy organiczne. 
Ziele mierznicy dawniej było stosowane jako środek uspokajający, łagodzący napięcie i niepokój oraz ułatwiający zasypianie.
Mierznicę można spożywać na kilka sposobów: w postaci nalewki, naparu, oleju tłoczonego na zimno (dodatek do sałatek).


Napar z mierznicy:

1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na około 20 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie najlepiej przed jedzeniem.

Nalewka z mierznicy czarnej:

Część świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela mierznicy czarnej,
wino wytrawne lub alkohol o stężeniu ok. 45 %.

Rozdrobnione ziele nawilżyć spirytusem bądź winem, 
na ok. 2-3 godziny, potem zalać alkoholem i macerować przez okres 1 miesiąca. Przecedzić.
Nalewkę należy spożywać po 1-2ml 2-3 razy dziennie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

BABKA LANCETOWATA

PIĘCIORNIK KURZE ZIELE

WIESIOŁEK DWULETNI