MIERZNICA CZARNA
Mierznica czarna (Ballota nigra L.). Gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Rośnie zazwyczaj na przydrożach, polach uprawnych (jako chwast), jest rośliną ruderalną. Występuje niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz w Azji Zach., na Kaukazie i Zakaukaziu.
Surowcem zielarskim jest ziele (Ballotae nigrae herba); zawiera olejek eteryczny, garbniki, pektyny i kwasy organiczne.
Ziele mierznicy dawniej było stosowane jako środek uspokajający, łagodzący napięcie i niepokój oraz ułatwiający zasypianie.
Mierznicę można spożywać na kilka sposobów: w postaci nalewki, naparu, oleju tłoczonego na zimno (dodatek do sałatek).
Napar z mierznicy:
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na około 20 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie najlepiej przed jedzeniem.
Nalewka z mierznicy czarnej:
Część świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela mierznicy czarnej,
wino wytrawne lub alkohol o stężeniu ok. 45 %.
Rozdrobnione ziele nawilżyć spirytusem bądź winem,
na ok. 2-3 godziny, potem zalać alkoholem i macerować przez okres 1 miesiąca. Przecedzić.
Nalewkę należy spożywać po 1-2ml 2-3 razy dziennie.
Komentarze
Prześlij komentarz