KONICZYNA POLNA
Koniczyna polna (Trifolium arvense L.) - gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Jej potoczne nazwy to: łzy Matki Boskiej, małaszka, mikołajek, szare koćki, śpiuch, Kądziołka Matki Boskiej, kocie nerki, kończywiec, koteczki, kończyzna, kotki, włosy Panny Marii.
Zastosowanie: surowcem zielarskim jest ziele wraz z kwiatostanami, pozyskiwane w okresie kwitnienia rośliny. Koniczyna polna zawiera: olejek eteryczny, glikozydy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, białka, węglowodany i witaminy.
Działa: bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i wzmacniająco. Napar z ziela stosuje się w nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, przeziębieniach, grypie. Napar z ziela w postaci okładów stosuje się również na odleżyny.
Przygotowanie naparu: 1 łyżkę suszu zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 30 minut, następnie przecedzić. Tak przygotowany napar spożywać dwa razy dziennie. Ponadto po ostudzeniu, napar można stosować zewnętrznie do okładania ran, stłuczeń, oparzeń, płukania gardła.
Komentarze
Prześlij komentarz