GŁÓG POSPOLITY
Głóg (Crataegus L.) to krzew wysokości kilku metrów, jego cechą charakterystyczną są cierniste gałęzie. Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Crataegi) i kwiatostany (Inflorescentia Crataegi). Białe kwiatostany pojawiają się wiosną zaś czerwone owoce - jesienią.
Preparaty z głogu ze względu na działanie nasercowe stosowane są przy ,,kołataniu" serca, nadciśnieniu, miażdżycy a także w bezsenność, nadpobudliwości nerwowej. Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej.
Skład chemiczny i działanie: najważniejszym składnikiem są heterozydy flawonoidowe (kwercetyna, witeksyna i inne), związki trojterpenowe, purynowe, aminy, garbniki. Dzięki nim surowiec działa rozkurczająco, nasercowo, moczopędnie i uspokajająco.
Głóg jest także źródłem witaminy C, PP, A witamin z grupy B. Ma wiele flawonoidów, które działają przeciwnowotworowo.
1 łyżkę stołową ziół zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej. Wymieszać i ogrzewać pod przykryciem przez pół godziny, nie dopuszczając do wrzenia; przecedzić, pić 2x dziennie po szklance odwaru. W aptekach dostępne są gotowe preparaty z głogu: Tinctura Crataegi (nalewka z głogu), Intractum Crataegi (wyciąg z głogu) oraz Cravisol (zawiera wyciąg z głogu, melisy i jemioły). Nie zaleca się stosowania ziół i leków jednocześnie z uwagi na zachodzące reakcje pomiędzy składnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz