CHRZAN POSPOLITY

 

Chrzan pospolity/fot.J.Smak

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - bylina z rodziny kapustowatych,  znane warzywo stosowane jako przyprawa. Korzeń chrzanu posiada właściwości antynowotworowe, działa grzybo- bójczo, bakteriobójczo,  pierwotniakobójczo, przeciwwiruso- wo.
Stosowany w przeziębieniach, kaszlu, bólach reumatycznych, bólach kręgosłupa oraz dolegliwościach trawiennych. Chrzan jest źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę E, magnez, potas, wapń i fosfor.  Stosowany 
w chorobach krążeniowych, reumatyzmie, działa też wykrztuśnie, moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zewnętrznie zaś w postaci okładów ze świeżo utartego korzenia używa się go przy nerwobólach i bólach reumatycznych. Zaleca się uprzednio posmarować chore miejsce wazeliną lub tłuszczem. 
W przetworach domowych chrzan występuje głównie w kiszonkach. W postaci tartej miazgi z powodzeniem może zastąpić musztardę. 

Przygotowanie:

  • 300 gramów chrzanu
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu                                                                                                                           
  • Ucierać na jednolitą masę i przełożyć do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i przechowywać w lodówce. Ja dodatkowo przed włożeniem do spiżarni/lodówki pasteryzuję przez ok.10 minut.      
Chrzan z uwagi na właściwości przeciwwirusowe i grzybobójcze często sadzono przy ziemniakach aby zapobiec ich chorobom. Liście chrzanu poszatkowane mogą być dodane do karmy zwierzęcej w celu ochrony przed pasożytami.

Chrzan w warunkach domowych stosowano również w postaci syropu na apetyt, przy anemii, awitaminozie i chronicznych katarach. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA