CHRZAN POSPOLITY
Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - bylina z rodziny kapustowatych, znane warzywo stosowane jako przyprawa. Korzeń chrzanu posiada właściwości antynowotworowe, działa grzybo- bójczo, bakteriobójczo, pierwotniakobójczo, przeciwwiruso- wo.
Stosowany w przeziębieniach, kaszlu, bólach reumatycznych, bólach kręgosłupa oraz dolegliwościach trawiennych. Chrzan jest źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę E, magnez, potas, wapń i fosfor. Stosowany w chorobach krążeniowych, reumatyzmie, działa też wykrztuśnie, moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zewnętrznie zaś w postaci okładów ze świeżo utartego korzenia używa się go przy nerwobólach i bólach reumatycznych. Zaleca się uprzednio posmarować chore miejsce wazeliną lub tłuszczem.
Stosowany w przeziębieniach, kaszlu, bólach reumatycznych, bólach kręgosłupa oraz dolegliwościach trawiennych. Chrzan jest źródłem witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę E, magnez, potas, wapń i fosfor. Stosowany w chorobach krążeniowych, reumatyzmie, działa też wykrztuśnie, moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zewnętrznie zaś w postaci okładów ze świeżo utartego korzenia używa się go przy nerwobólach i bólach reumatycznych. Zaleca się uprzednio posmarować chore miejsce wazeliną lub tłuszczem.
W przetworach domowych chrzan występuje głównie w kiszonkach. W postaci tartej miazgi z powodzeniem może zastąpić musztardę.
Przygotowanie:
- 300 gramów chrzanu
- 5 łyżek gorącej wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki octu
- Ucierać na jednolitą masę i przełożyć do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i przechowywać w lodówce. Ja dodatkowo przed włożeniem do spiżarni/lodówki pasteryzuję przez ok.10 minut.
Chrzan z uwagi na właściwości przeciwwirusowe i grzybobójcze często sadzono przy ziemniakach aby zapobiec ich chorobom. Liście chrzanu poszatkowane mogą być dodane do karmy zwierzęcej w celu ochrony przed pasożytami.
Chrzan w warunkach domowych stosowano również w postaci syropu na apetyt, przy anemii, awitaminozie i chronicznych katarach.
Komentarze
Prześlij komentarz