NAWŁOĆ

Nawłoć pospolita/fot.J.Smak

Nawłoć (Solidago L.)- surowcem jest ziele (Herba Solidaginis). Ziele nawłoci zawiera garbniki, kwasy organiczne, saponiny, olejki eteryczne oraz flawonoidy, w tym: rutyna i kwercetyna, a także kwasy wielofenolowe (m.in. kwas kawowy oraz kwas chlorogenowy)


 Nawłoć wykazuje działanie: moczopędne, ściągające, przeciwzapalne. Stosowana przy stanach zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej, skazie moczanowej, pomocniczo w chorobach reumatycznych, nadciśnieniu. Zewnętrznie przy trudno gojących się ranach i owrzodzeniach skóry, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Kąpiel z dodatkiem nawłoci działa korzystnie na zwiotczałą skórę i mięśnie.

 Zbiór i suszenie: w okresie kwitnienia (lipiec, sierpień), przy ładnej pogodzie i suszy w cieniu.

W starożytności z kwiatów wytwarzano żółty barwnik. W Polsce występuje Nawłoć kanadyjska, późna, pospolita, alpejska. 

Nawłoć pospolita/j.smak
Nawłoć pospolita w Polsce występuje także pod innymi nazwami, a do najpopularniejszych należą m.in: złota rózga, złotnik, włoć, urasz, złota dziewica, ziele pogan.

Nawłoć pospolita zawiera m.in:

  • saponiny,
  • alkaloidy,
  • glikozydy flawonowe (rutyna, kwercetyna czy astragalina)
  • garbniki,
  • olejki eteryczne,
  • witaminę C,
  • karotenoidy;

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SZCZAW ZWYCZAJNY

MACIERZANKA

BABKA LANCETOWATA